VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Towards a Virtual Soundwalk
Istraživački rad

Towards a Virtual Soundwalk

Bojana Bojanić Obad Šćitaroci Tin  Oberman Autori: Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, Tin Oberman, Kristian JambrošićUrednici: Francesco Aletta, Jieling Xiao
Stranice: 317 - 343Izdavač: IGI GlobalMjesto izdanja: Hershey PA, USAGodina izdanja: 2018
Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu
Ovo poglavlje objavljeno je u knjizi Handbook of Research on Perception Driven Approaches to Urban Assessment and Design. Donosi raspravu o metodologiji za istraživanje zvučnog okoliša s ciljem primjene pri urbanističkim zadatcima. Predstavljena je hibridna metoda koja se oslanja na elemente ispitivanja in situ i ispitivanja u laboratorijskim uvjetima. Kako bi se iskoristile pogodnosti oba pristupa, subjektivno se ispitivanje provodi u laboratoriju za auralizaciju uz što jasniju simulaciju stvarnih prostornih odnosa. Važnost uključivanja prostornih odnosa između različitih ambijenata u istraživanje zvučnog okoliša elaborirana je prikazom teorijskog okvira o doživljaju gradskog otvorenog prostora. Opisan je prototip virtualne šetnje, korišten u ispitivanjima provedenima 2014. i 2015. te dalje razvijan 2017. godine. Prototip se temelji na djelomičnoj simulaciji virtualne stvarnosti reprodukcijom terenskih video i audio zapisa. Moguća primjena ilustrirana je na primjeru obalne promenade u povijesnoj jezgri Zadra. Budući razvoj korištene metode raspravljen je s obzirom na recentne trendove u području istraživanja zvučnog okoliša.
Karta