VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Druga povijest dizajna
Publikacija

Druga povijest dizajna

Feđa Vukić Autor: Feđa VukićUrednik: Silvana Buconjić
Izdavač: UPI-2M PLUS d.o.o.; Arhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMjesto izdanja: ZagrebGodina izdanja: 2015ISBN: 978-953-7703-28-8
Studij dizajna
Pisanje povijesti nerijetka je tema, osobito (post)tranzicijskih društava, no pisanje povijesti dizajna, sagledane iz pozicije društvene, političke i kulturne drugosti, novi je interpretativni model koji u svojoj knjizi The Other Design History donosi Fedja Vukić. Mapiranjem teorije i prakse od 1940-ih do 80-ih godina autor stvara odnosni identitetski sustav unutar kojeg se dizajn definira kao drukčija / druga povijest, usidrena na razlici naspram prve povijesti napisane u zemljama zapadnoga kapitalističkog svijeta. Pozicija hrvatskog dizajna opisana je i analizirana kroz terminološku promjenu od oblikovanja do dizajna, a koja istovremeno ukazuje na promjene političkih i ekonomskih uvjeta unutar kojih se područje razvijalo. Victor Margolin ispravno podcrtava kako je 'povijest dizajna važna sastavnica puno šire povijesti industrijalizacije' koja je u početnom razdoblju druge modernizacije značila dva procesa: uvođenje samoupravljanja na razini proizvodnje i uspostavu Akademije primijenjenih umjetnosti koja je u svome kratkom trajanju od 1948. do 1954. u diskurs uvela pojam koji će se idućih desetljeća transformirati u dizajn. (I.P.)
Karta