VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN

Biografija

Doc. art. Lovorka Prpić rođena je u Zagrebu. Školovala se u Opatiji i Rijeci, maturirala u SAD-u, Washington. Tijekom studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pobijedila je na 25. Salonu mladih 1998. u sekciji arhitektura (žirator: Makoto Sei Watanabe, Tokio). Diplomirala je 1999. pod mentorstvom prof. Ivana Crnkovića. Na poslijediplomskom studiju Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani (mentor prof. dr. Aleš Vodopivec) ostvarila je uvjete za prelazak na doktorski studij arhitekture.

Do 2009. profesionalno djeluje u zajedničkom projektantskom uredu s arhitektom Miljenkom Bernfestom (bxl studio), a od 2009. vodi samostalni arhitektonski ured. Od 2003. sudjeluje u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao honorarna nastavnica, a od 2014. stalno je zaposlena u zvanju docentice u umjetničkom području.

Za stručni rad višekratno je nagrađivana. Prve nagrade na javnim arhitektonsko-urbanističkim natječajima: 2015. Centar za posjetitelje Centar pavlina u Lepoglavi (s T. Krušec, L. Krušec, V. Kurinčič, J. Nemec, A. Kučan, L. Javornik); 2002. Centar za socijalnu skrb u Sisku (s M. Bernfest); 2001. Međugradski autobusni kolodvor u Sisku (s M. Bernfest). Za realizaciju Centra za socijalnu skrb u Sisku nominirana je za bijenalnu međunarodnu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe Award 2009, međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranesi, nacionalnu nagradu Vladimir Nazor i strukovnu nagradu Viktor Kovačić 2008. Za realizaciju salona La Coulisse u Zagrebu nominirana je za strukovnu nagradu Bernardo Bernardi 2002.

Sudjeluje na arhitektonskim izložbama u zemlji i inozemstvu: Made in Europe – 25 godina nagrade Europske Unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe Award (Palazzo Michiel dal Brusà, Venecija, 2014); Continuity of modernity: fragments of Croatian architecture from Modernism to 2010 (knjiga i gostujuća izložba, 2008-2015); Međunarodna izložba za nagradu Piranesi (Piran, 2008); Suvremena hrvatska arhitektura VII: trideset realizacija nakon 2000 (Beograd, 2008); Outline of ideas / Oris ideja (međunarodna izložba, 2003-07); Zagrebački salon /arhitektura (trijenalna arhitektonska izložba, 2000-2012).

2006-2008. bila je članica uredništva časopisa Čovjek i prostor. Autorica je brojnih stručnih članaka u časopisima Oris i Čovjek i prostor. U statusu samostalne umjetnice bila je u periodu 2005-2014. godine. Zamjenica je člana Stručnog povjerenstva za priznavanje prava samostalnih umjetnika iz područja arhitekture. Od 2004. godine djeluje u radu strukovnih prosudbenih tijela (članica ocjenjivačkih sudova 12 javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja). Od 2009. je selektorica studentskih radova Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu za godišnju međunarodnu arhitektonsku izložbu i nagradu Piranesi (Piran, Slovenija).

‘Vjerovati svojim mislima, biti uvjeren da istina u tvom srcu vrijedi za sve ljude – tu leži genij. Izražavaj svoja unutarnja uvjerenja, i ona će dobiti univerzalno značenje; jer, kad dođe vrijeme, ono najskrovitije postat će ono najjasnije.” Ralph Waldo Emerson, Samopouzdanje, 1841’
Karta