VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Trg Poljana, Šibenik
Stručni rad
Trg Poljana, Šibenik
Trg Poljana, Šibenik
Trg Poljana, Šibenik
Trg Poljana, Šibenik
Trg Poljana, Šibenik
Trg Poljana, Šibenik

Trg Poljana, Šibenik

Ivana Tutek Paula Šimetin Autori: Ivana Tutek, Paula Šimetin, Iva Dubovečak, Izvor Simonović-Majcan
Status: natječajni radProjektirano: 2011
Trg Poljana, koji se nalazi u već ustaljenom sustavu objekata, parkova i arheološkog nalazišta, zamišljen je kao veliko polje koje se svakodnevno mijenja kroz život gradskog središta. Tako se ploha i prostor trga redefiniraju u aktivan gradski prostor namijenjen pješacima. Horizontalna usmjerenja na plohi trga uspostavila su ponavljanja i uhodane rute iz svakodnevice građana. Novostvoreno kvadratno polje točaka usmjereno logikom bedema i Vitićeve biblioteke definira prostor fleksibilne organizacije. Na plohi se tako preklapaju dvije matrice: klasični raster i polje.

Očuvani izvorni oblik, format i dimenzije trga omogućili su uspostavljanje optimalnog odnosa između dinamike prometa i pronalaženja vizura koje mjestu daju dodatni značaj.
Poljana je poljana. Crtež je prisutan u svim fazama razvoja projekta: od analiza postojećeg stanja i smjerova u prostoru koje nas vode do definiranja koncepta te položaja rastera i gustoće polja, preko skica i perspektiva što propituju prostorne odnose i oblikovna rješenja, pa sve do završne prezentacije.
Karta