VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Obazrivo s prostorom
Publikacija

Obazrivo s prostorom

Autor: Sonja Jurković
Izdavač: ULUPUH; Arhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMjesto izdanja: ZagrebGodina izdanja: 2018ISBN: 978-953-8042-44-7
Zbirkom autorskih tekstova nastalih u razdoblju od 1990. do 2010. Sonja Jurković obilježava svoje djelovanje kao arhitektice i krajobrazne arhitektice, urbanistice i planerke te kao pedagoginje sa četrdeset godina radnog iskustva na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kritički odabir osamdesetak ključnih autorskih tekstova odraz su autoričinih nastojanja da stvara i podučava načine kako se etički te s visokom razinom estetike izražavati u suglasju s okolinom - odnosno kako obazrivo djelovati u prostoru. S tom porukom nastaje i ova monografija. Djelo donosi niz tekstova koji na stručno utemeljen način problematiziraju ulogu planiranja u suvremenom društvu, a cilj joj je pobuditi svijest o važnosti urbanističkog, prostornog i pejsažnog planiranja. Iz kompozicije knjige vidljiva je autoričina dosljednost u bavljenju ključnim temama iz domene njene kompetencije, pa je ponajviše tekstova posvećeno: urbanitetu Zagreba, rijeci u gradu osobito Savi, Maksimiru i parkovnoj baštini, problemima pejsaža i zahvatima u krajoliku, gradovima i prostoru Istre. Zbirka tekstova je podijeljena u četiri poglavlja pod naslovima: Ljudi i struka, Prepoznavanje prostora, Gradovi i planiranje, Pejsaž i oblikovanje.
Karta