VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
4 Box Tower
Stručni rad
4 Box Tower
4 Box Tower
4 Box Tower
4 Box Tower

4 Box Tower

Dina Vulin Ileković Boris Ileković Autori: Dina Vulin Ileković, Boris Ileković
Arhitektonski ured: Vulin i IlekovićStatus: natječajni radNamjena: poslovno-trgovačko-stambenaBruto površina: 45000 m²Projektirano: 2008
Projektom se definira forma novog zagrebačkog urbanog atefakta. Volumen tornja 4 Box Tower iznad postamenta koncipiran je kao vertikalni niz od 4 identična kubusa visine 6 etaža razdvojena terasama te petog,završnog istaknutog volumena iznad kojeg se nalazi tehnička etaža,vjetroelektrane i na vrhu heliodrom. Niži dio kompleksa percipira se kao postament tornja. Parter i krovne plohe sadrže vodene površine,zelenilo,skulpture.
Natkrivene terase ili međuprostori su mjesta različitih karaktera (sadržaji, oblikovanje, materijali, boje) namijenjena odmoru, susretima,rekreaciji na otvorenom. Terase također služe kao orijentacijske točke u strukturi objekta kao i prema smještaju u gradu. Atraktivnih su vizura, stvaraju povoljnu mikroklimu i izvor su svježeg zraka koji se dovodi u centralne atrije. Žarišnu točku fleksibilne tlocrtne površine između jezgri i vizualnu vezu između katova predstavlja ostakljeni, zeleni atrij natkriven staklenim lamelama (otvorene ljeti,zatvorene zimi) i prirodno osvijetljen reflektiranim dnevnim svjetlom - refleks vodene površine na terasi i visokosjajnog inoxa na podgledu terase.

Energetskim konceptom predložen je decentraliziran sistem ventilacije i klimatizacije uz mogućnost prirodne ventilacije (korištenje dvostrukog pročelja i krova atrija) i s visokom proporcijom dnevnog osvjetljenja. Za temeljno grijanje i hlađenje koristi se akumulacija betonske jezgre objekta, zahvat svježeg zraka je iz međuprostora dvostrukog pročelja,a odsis je omogućen prestrujavanjem preko unutarnjih prostora do atrija i dalje mehanički u slobodni prostor. Moguće je noćno provjetravanje objekta ljeti kada atriji predstavljaju hladnu jezgru zgrade, dok zimi akumuliraju toplinsku energiju. Kišnica se prikuplja na horizontalnim plohama s plitkim vodenim površinama te se akumulira u podzemnim rezervoarima i koristi za cirkulaciju tzv. sive vode. Dodatni izvor električne energije predstavljaju turbinske vjetroelektrane na vrhu tornja.
Karta