VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Zgrada Željpoha u Zagrebu - Rasprave o arhitektonskoj interpolaciji
Publikacija

Zgrada Željpoha u Zagrebu – Rasprave o arhitektonskoj interpolaciji

Urednica: Ariana ŠtulhoferAutori: Zlatko Jurić, Ana Vukadin
Izdavač: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMjesto izdanja: ZagrebGodina izdanja: 2011ISBN: 978-953-6229-77-2
U sedam osnovnih poglavlja govori se kronološki o genezi Trga maršala Tita i prvih projekata još od početka dvadesetog stoljeća do Fabrisove realizacije šezdesetih godina, slijedi poglavlje o Stanku Fabrisu i događanjima oko Željpoha, od projekta do realizacije. Treće je poglavlje ispunjeno raspravama o interpolaciji na kazališnom trgu, slijedi poglavlje reakcija na izgradnju i dovršeni objekt u kojemu se nazire već stvaranje teorijskih sinteza o odnosu interpolirane nove arhitekture i povijesnih gradskih središta, zatim poglavlje o profesoru Ivi Maroeviću koji je znanstveno definirao teoriju interpolacije u strukturi i shvaćanju svojeg vremena. Slijede tekstovi i mišljenja tijekom osamdesetih godina kao novi stručni i znanstveni doprinosi vječito aktualnoga arhitektonskog i urbanističkog izazova, te zaključak koji vrednuje niz proteklih rasprava i govori o sudbini Željpohove zgrade sve do današnje situacije, dotičući se i novog projekta koji je
upravo u izvedbi, kao i pitanja redizajna u arhitekturi. Tu je i vrijedan katalog projekata tijekom prošlog stoljeća do danas, četrdesetak biografija sudionika događanja te kronologija i korištena opsežna literatura. (T.P.)
Karta