VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Publikacija Šibenik – planiranje naselja i preobrazba grada
Aktualnost

Publikacija Šibenik – planiranje naselja i preobrazba grada

17. prosinca 2023.

Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu kontinuirano razvija svoje urbanističke module Planiranje naselja i Preobrazba grada diplomskog studija arhitekture i urbanizma u suradnjama s predstavnicima gradova i županija diljem Republike Hrvatske. Posebno bismo istaknuli izrazito pozitivnu suradnju s predstavnicima Grada Vukovara tijekom 2019./'20. i Grada Petrinje tijekom 2020./'21. akademske godine. Iskustvo koje smo dosad stekli na urbanističkim modulima pokazuje da suradnja Arhitektonskog fakulteta s lokalnom i regionalnom samoupravom daje rezultate koji nadilaze doprinose pojedinačnih sudionika i različitih struka. Suradnja pridonosi razvoju dijaloga, kako između različitih disciplina tako i između sveučilišta i lokalne zajednice. Cilj je ojačati kulturu javnog prostora, vizualnu kulturu grada te afirmirati vrijednosti prostora.

Publikacija "ŠIBENIK - PLANIRANJE NASELJA I PREOBRAZBA GRADA" predstavlja rezultate suradnje Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije u organizaciji i provedbi dijela nastave na Diplomskom studiju Arhitektura i urbanizam tijekom 2021./'22. akademske godine. Suradnjom su obuhvaćeni organizacija terenske nastave, predavanja, izložbe te rad unutar dvaju modula: Planiranje naselja (zimski semestar) i Preobrazba grada (ljetni semestar). Na modulima je sudjelovalo oko 130 studenata, desetak profesora i asistenata te desetak stručnjaka i predstavnika lokalne i regionalne samouprave.

Tijekom dvaju semestara studentima je postavljen izazovan planerski i urbanistički zadatak - razmišljati o mogućim vizijama razvoja grada Šibenika te istraživati mogućnosti urbane preobrazbe određenih prostora u središtu Šibenika. Rezultati studentskih istraživanja i strateškog promišljanja prostora grada, kao i određivanje vizija i programa razvoja unutar urbanističkog modula Planiranje naselja, postavili su temelje za daljnji rad na konceptima koji se odnose na odabrane dijelove gradske strukture u sklopu urbanističkog modula Preobrazba grada. 

Izabrani studentski radovi prezentirani u publikaciji nastali su na kolegijima "Urbanistička radionica I: Planiranje naselja" na zadatku "PROSTORNA VIZIJA RAZVOJA GRADA ŠIBENIKA" (koordinatorica izv. prof. dr. sc. Lea Petrović Krajnik) i kolegija "Urbanistička radionica II: Preobrazba grada" na zadatku "NOVI / STARI ŠIBENIK" (koordinator prof. dr. sc. Tihomir Jukić).

Vjerujemo da će svjež pogled budućih urbanista i planera, zajedno s planerskim i urbanističkim konceptima i vizijama grada Šibenika, služiti kao poticaj i temelj za donošenje novih programa i odluka u procesu planiranja grada i revitalizacije napuštenih prostora u njegovu središtu.

Publikaciju možete preuzeti na poveznici OVDJE.

Karta