Poziv na izložbu Stanka Hercega
Aktualnost

Poziv na izložbu Stanka Hercega

31. svibnja 2019.

Skučeni Hercegovi formati u skučenom Kontejneru
Riječka izložba odabranih foto-minijatura iz ciklusa Blow Down Stanka Hercega

Skučeno, o umjetniku:

Stanko Herceg (Zagreb, 1964.), hrvatski je snimatelj i fotograf. Fotografijom se bavi od 11. godine. Živi u Zagrebu.

Malo manje skučeno, o izložbi:

Uvečavajući fotografirane elemente i umanjujući standardnu veličinu filma malog formata, Stanko Herceg ovim ciklusom odaje počast M. Antoniniju i njegovu kultnom filmu Blow-Up (1966)., ujedno problematizirajući fotografiju kao sredstvo propitivanja naše percepcije. 
 

“Što, u stvari, vidimo? Neke više ili manje svakodnevne prizore, zanimljive sjene, raspucale i oronule zidove, detalje arhitekture iz nekih ranijih razdoblja čija obilježja ne prepoznajemo (...) Naprežemo pogled, pokušavamo se “uhvatiti” za neku pojedinost, ali stalno nam nešto izmiče, ne želi se ukalupiti ni postati dijelom uhodanog percepcijskoga sustava. Konstruirane kao iskazi individualnog identiteta, fotografije iz ciklusa Blow Down arhivirane su bilješke o pronađenim teritorijima. To su opaske o pojavnom svijetu koje ga pritom ne opterećuju rekonstrukcijama autorovih prostornih osvajanja. O njima, naime, ne doznajemo ništa više od onog – viđenog.” (iz teksta Sandre Križić Roban, travanj 2019.)

Ova skučena pop-up izložba dio je Kombinatovog programa Art Kontejner, i prva je u nizu pop-up izložbi u ovoj sezoni. Izlagački prostor je brodski kontejner koji se nalazi se u riječkoj luci, na lukobranu, neposredno prije lučkih dizalica.

Vidimo se ovu subotu, 1.lipnja u 20 sati u Rijeci! Veselimo se gužvi u skučenom Kontejneru!

Karta