VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Kuće u nizu, Rukavac
Stručni rad
Kuće u nizu, Rukavac
Kuće u nizu, Rukavac
Kuće u nizu, Rukavac
Kuće u nizu, Rukavac

Kuće u nizu, Rukavac

Petar Mišković Autori: Petar Mišković, Tomislav PavelićSuradnik: Miro Roman
Status: izvedenoNamjena: stanovanjeBruto površina: 940 m²Projektirano: 2007Izvedeno: 2012
‘Kuće se kaskadno nižu hrptom brda. Uzdužni presjek ponavlja nagib terena, pročelje pokazuje presjek. Svaka kuća spiralno izrasta iz tla – od konobe do vidikovca, od potpunog mraka do krošanja stabala – sve su domaće aktivnosti usput obuhvaćene. Šuma je izbor, zato je stalno prisutna u kući – ovisno od prirode pojedinačnog prostora: jednom je u naznaci, drugi put u širokoj panorami.’

Kuće su projektirane za poznate naručitelje. Inicijalni zahtjev naručitelja bila su dva samostojeća objekta s po dvije stambene jedinice, uz uvjet njihove ravnopravnosti i upotrebu standardnih konstrukcija i materijala. Rješenje uzdužnog nizanja stambenih jedinica hrptom brda predloženo je kako bi što veći dio specifičnog šumskog krajolika, izrazito strmog i stjenovitog, ostao netaknut. Uređuje se tek uzak pojas između ceste i kuća – kolni prilazi i predvrtovi. Nedostatak stražnjih vrtova nadoknađuje se korištenjem krovnih terasa i vidikovaca.

Jedinice su longitudinalna oblika i orijentirane su na jugoistok – prema cesti i na sjeverozapad – prema šumi. Rješenje ne preferira krajnje jedinice niza. Zbog prilagodbe zatečenom terenu primijenjeno je kaskadno rješenje, i na čitav niz i na svaku pojedinačnu stambenu jedinicu. Orijentacija na šumu maksimalno se potencira, bez obzira na nedostatak osunčanja. Boravišne prostorije su dignute na kat zbog pogleda na šumu i dojma ‘boravka u krošnjama’, veze s krovnim terasama te osunčanja odozgo – preko ostakljenog povišenog dijela boravka.
Karta