VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Predavanje Mladena Jadrića: Zvjezdani trenutak grada
Aktualnost

Predavanje Mladena Jadrića: Zvjezdani trenutak grada

Pozivamo vas na javno predavanje koje će u četvrtak, 15.12., održati austrijski arhitekt i profesor na TU Wien Mladen Jadrić. Predavanje ‘Zvjezdani trenutak grada’ održat će se u 18:30 u Velikoj predavaonici na Arhitektonskom fakultetu.

12. prosinca 2022.

Predavanje nudi pregled arhitektonskih projekata koji su nastali u urbanim i ruralnim kontekstima Europe i Dalekog istoka. Oni su produkt posljednja dva desetljeća u kojima Mladen Jadrić predaje i radi kao arhitekt u Europi i Aziji. U potrazi za novim dojmovima i zadacima, pokrenuo je brojne istraživačke projekte s kineskim, korejskim i japanskim sveučilištima i uspio dokumentirati dalekosežne promjene koje se događaju u tim azijskim urbanim i ruralnim područjima. Projekti njegova ureda, JADRIC ARCHITEKTUR, kreću se od makro- do mikro-razmjera, a neki su dobili međunarodno priznanje. Mnogi azijski megapolisi trenutno traže odgovore na pitanje bliske budućnosti nakon COVID-a 19 i doba poznatog kao antropocen. Budući da će migracija i sve veća gustoća u urbanim područjima vjerojatno zadržati visok tempo u sljedećih nekoliko desetljeća unatoč neizvjesnim učincima na okoliš, važno je posvetiti se društveno relevantnoj arhitekturi, posebno u vertikalno rastućim azijskim gradovima. Unatoč svim kulturnim razlikama i zemljopisnim udaljenostima između Europe i Azije, sadašnji i budući urbani dizajneri mogu puno toga naučiti i podijeliti. Odabrani projekti duguju svoj uspjeh uskoj suradnji interdisciplinarnih, multinacionalnih timova.

 

Mladen Jadric, Architect, Ass. Prof. Dr. Techn. Dipl. Ing. TU Wien 

Prakticira i predaje arhitekturu u Beču, Austrija. Osnivač je i voditelj tvrtke JADRIC ARCHITEKTUR ZT GmbH s obimnim opusom arhitektonskih i urbanističkih projekata, koji uključuje stambene objekte, obiteljske kuće, instalacije i eksperimente s novim materijalima i tehnologijama u Austriji, USA, Finskoj, Kini i Korejii. Od 1997. godine predaje arhitektonsko projektiranje na TU Wien (Tehničko sveučilište u Beču), gdje je doktorirao pod mentorstvom Willa Alsopa, a stekao je bogato iskustvo kao gostujući profesor i gostujući predavač u Europi, SAD-u, Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Izlagao je na Royal Academy of Arts u Londonu, UK; sveučilišta MIT, Cooper Union i Roger Williams, SAD; Sveučilište Alvar Aalto, Helsinki, Finska; 2018. Arhitektonski bijenale u Veneciji, Italija; Svjetsko arhitektonsko trijenale u Tokiju, Japan; Muzej 20. stoljeća, Berlin, Njemačka; Bijenale arhitekture i urbanizma u Seulu, Južna Koreja; Nagoya Institute of Technology u Japanu i drugdje. Dobitnik je austrijske državne nagrade za eksperimentalnu arhitekturu, nagrade Karl Scheffel, nagrade Schorsch za stambenu arhitekturu grada Beča, nagrade časpoisa The Plan, velike nagrade gradonačelnika Busana, Republika Koreja. Predsjedava arhitektonskom sekcijom u “Künstlerhaus”-u, najstarijem udruženju umjetnika i arhitekata u Austriji. 2018.-2022. bio je zamjenik predsjednika sekcije arhitekata u Komori arhitekata i inženjera Beča, Donje Austrije i Gradišća.

Karta