IN MEMORIAM NEDA CILINGER
Aktualnost

IN MEMORIAM NEDA CILINGER

30. srpnja 2020.

Arhitektica i profesorica Neda Cilinger nenadano nas je i prerano napustila 28.7.2020. u svojoj 61. godini. Poznavajući njezin stručni i pedagoški rad neminovno dolazimo do asocijacija na svjetlo i boju – izvanvremenske, vječne teme duhovnog u umjetnosti. Njegovala je umjetnički aspekt i emotivnu komponentu u pristupu arhitekturi, nastojeći svojim studioznim prostornim intervencijama doprinijeti zadovoljstvu korisnika – onog poznatog, ali i anonimnog. Uvijek razborito polazeći od osnovne funkcionalnosti, oplemenjivala ju je i obogaćivala onim neopipljivim – perceptivnim doživljajem.

 

Izbjegavajući predvidljiv i konvencionalan pristup, kreirala je brojne svakodnevne prostorne scenarije.

Među realiziranim projektima dominiraju interijeri - neki od njih čine suptilne privatne ambijente dok drugi, kao što su Discoteque Aquarius, Pivnica Medvedgrad, Kavana i restoran Lenuci ili Targetti Showroom, pripadaju prepoznatljivoj i kvalitetnoj zagrebačkoj arhitekturi interijera javnih prostora.

Svjetlo kao nematerijalan, no nadasve gradbeni arhitektonski element, zauzima jednu od glavnih uloga u čitanju kompozicije rafiniranih i intimističkih ostvarenja Nede Cilinger među kojima svakako treba izdvojiti recentnu kuću VVV u Velom Lošinju.

 

Arhitektica je posebno bila vezana za svoj projekt Muzeja osjeta na kojem je radila od 2005. do 2008. Tunel ispod Griča u cijelom projektiranom kompleksu preuzima višestruku integrativnu ulogu u korelaciji s novim prostorima koji fizički, ali i metaforički spajaju prošlost i sadašnjost te izlaskom na svjetlo Vranyczanyeve poljane otvaraju put k budućnosti. Autorica je željela stvoriti mjesto introspekcije, u koje se sklanjamo iz vreve glavne zagrebačke ulice, mjesto interakcije i mjesto doživljaja pet osjeta - otvoreno, razumljivo i pristupačno svima.

 

Pedagoška pripadnost izvanredne profesorice Nede Cilinger Kabinetu za interijer na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, potpuno je u skladu sa njezinim smislom za mjerilo 1:1 te nije nimalo slučajno to što je osmislila i vodila novi kolegij pod nazivom Arhitektonika svjetla. Unutarnji prostor, u kojemu svjetlo, forme, dimenzije, materijali, boje i teksture najneposrednije korespondiraju s mjerama i oblikom ljudskog tijela stvarajući estetski doživljaj u korelaciji sa psihom i osjetilima korisnika, arhitektonska je tema kojoj se i kao autorica i kao nastavnica predano posvetila.

 

U vrijeme kada skica i crtež rukom bivaju sve više potisnuti verbalnim argumentima, nedostajati će nam Nedina intuicija i likovna kultura, kao i njena ljudska toplina -  jer mi smo to što jesmo po onome unutra, s one strane vidljivog -  iza pročelja ili pozornice, a unutar nas samih. (Neda Cilinger, uz prezentaciju Muzeja osjeta)

 

Dina Vulin Ileković, 30.7.2020.

 

Karta