VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Za sve oči podjednako: radionica socijalno osjetljivog crteža
Aktualnost

Za sve oči podjednako: radionica socijalno osjetljivog crteža

Autorica i voditeljica radionice: Božena Končić Badurina

Vrijeme održavanja: srijeda, 13.12. 2023. od 13 do 20h

Mjesto održavanja: Centar mladih Ribnjak

3. December 2023.

U sklopu programa kojim obilježavamo 125 godina djelovanja i postojanja Umjetničkog paviljona uZagrebu pozivamo vas na radionicu socijalno osjetljivog crteža pod vodstvom Božene Končić Badurine koja će se održati u Centru mladih Ribnjak u srijedu 13.12.2023. od 13 do 20 sati. Ovaj program je dio višegodišnjeg projekta Umjetničkog paviljona: "Slučaj Paviljon" koji uspostavlja koordinate brige i mapira nove vizije za prostor Umjetničkog paviljona kroz alate umjetničkog istraživanja i produkcije, propituje arhitektonsku formu, istražuje mjesta kolektivne identifikacije temogućnosti novih i starih imaginarija Paviljona. Senzorni, afektivni podaci, registri emocija, gradnja novog znanja, razbijanje monolitnih kolektivnih predodžbi u programskom su fokusu. Na radionici naziva Za sve oči podjednako obnovit će se sjećanje na povijest izlaganja socijalno angažirane umjetnosti u Umjetničkom paviljonu između dva svjetska rata gdje su 1930ih godina održane velike samostalne izložbe Georgea Grosza, Käthe Kollwitz te nekoliko najvažnijih izložbiUdruženja umjetnika Zemlja. Polazište radionice bit će radovi ovih umjetnika koji su progovarali ogorućim društvenim problemima svojega vremena i jasno uvijek stajali na strani obespravljenih ideprivilegiranih slojeva tadašnjeg društva. Koristeći jednostavan linijski crtež nastojali su stvoritilikovni jezik koji je, prema riječima Krste Hegedušića, “čitljiv za sve oči podjednako bez obzira nanivo kulturno-estetskog razvoja” te “razumljiv narodnim masama u najširem smislu”. Odabranicrteži i grafike sa spomenutih izložbi u Umjetničkom paviljonu bit će podloga za usporedbu sdanašnjim trenutkom, poticaj za prepoznavanje prikrivenih i razmatranje očiglednih nejednakostiaktualnih društvenih odnosa, a istovremeno i inspiracija za to da isprobamo načine na koje crteždanas možemo koristiti kao alat za pričanje priča i medij za komunikaciju sa širokom publikom.Radionica je namijenjena studenticama i studentima likovnih akademija, studenticama i studentimadizajna, mladim umjetnicama i umjetnicima i svima zainteresiranima koji imaju osnovna crtačka znanja.

Prijave i informacije: ivana@umjetnicki-paviljon.hr

O autorici: Božena Končić Badurina rođena je u Zagrebu 1967. godine. Na Filozofskom fakultetuu Zagrebu diplomirala je 1995. njemački i ruski jezik i književnost. Diplomirala je također na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof. M. Šuteja. Članica je HDLU-a i HZSU-a. U svojem umjetničkom radu koristi i kombinira različite medije s naglaskomna crtežu, grafici, tekstu i performansu. U posljednjih desetak godina organizirala je niz performativnih situacija koje često uključuju publiku te izokreću uobičajene uloge između izvođača i gledatelja u prostoru izvedbe. U svojim site-specific radovima osobitu pažnju posvećuje mreži odnosa koji nastaju između korisnika/stanara određenih prostora i njihovih fizičkih, arhitektonskih i povijesnih obilježja. Recentno je ostvarila zapažena umjetnička istraživanja i izložbe: Jadrankin prvi život, Blok (Zagreb, 2023.), Mala zbirka glasova, u sklopu izložbene serije Okidači, MSU,(Zagreb, 2023.). Za svoj rad dobila je više nagrada: Nagrada publike 24. salona mladih (Zagreb,1996.); Nagrada Zagrebačke banke za diplomski rad na ALU Zagreb (Zagreb, 1996.); Nagrada HDLU-a za najbolju izložbu (Zagreb, 2007.); Zlatna medalja za korištenje prostora u izvedbi (zaprojekt Neopipljivo hrvatske izložbe) na 13. Praškom kvadrijenalu scenografije i kazališnog oblikovanja prostora (2015.); Treća nagrada na 49. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva (Vrbovec,2017.). Živi i radi u Zagrebu kao slobodna umjetnica.

 

Karta