Rad kolegija RAP3 Arhitektura ak. god. 2021/2022
Aktualnost

Rad kolegija RAP3 Arhitektura ak. god. 2021/2022

1. March 2022.

KRITIČNE ZONE : KM3

RAP3 – Arhitektura
Arhitektonske Radionice afirmiraju zadatke koji još nisu postavljeni u edukacijskom procesu studija. Predloženi zadaci Radionica pretpostavljaju i objedinjuju složenije arhitektonske sustave i sklopove; mnogostrukost korištenja, događanja i značenja, zavisnost urbanog ili drugog prostornog konteksta.

Zadatak
KM3 je projekt Arhitekture Postantropocena. KM3 temelji se na istraživanjima Kritičnih Zona Bruna Latoura, shvaćenih kao jasno lokalizirana mjesta smještena unutar zemljinog tankog, propusnog, super osjetljivog, fragilnog živog površinskog sloja rasprostranjenog od vrhova planina, preko dolina, gradova, polja, pustinja, šuma i džungli, sve do otoka, mora i dna dubokih podzemnih voda. Kritične Zone i KM3 zahtijevaju od arhitekta drugačiji pogled na svijet, istražuju “novu perspektivu” i prostorne vizualizacije kojima se jasnije vide, objašnjavaju i moderiraju novi odnosi u okolišu važnim za upravljanje i planiranje prostora izloženog izazovima klimatskih promjena. KM3 kroz Arhitekturu Postantropocena istražuje prostor koji ide dalje od teorija Vitruvija, traži od arhitekata nadopunu Le Corbusierovog Modulora koja u centar svojeg projektiranja ne postavljaju isključivo i samo čovjeka.
 
KM3 istražuje nove mogućnosti dizajna, uvodi u opći diskurs drugačiji način arhitektonskog promišljanja oslobođenog ekskluzivnosti građenja, gdje se arhitektura vidi kao disciplina posvećena svijetu u cjelini. KM3 shvaća arhitekturu kao set znanja i protokola koja zahvaljujući dijagramskom i sistemskom načinu razmišljanja o bilo čemu, posjeduje vještinu i sposobnost mišljenja o svemu. Sve je arhitektura! Arhitektura je sve!

Prezentirani rad kolegija možete pogledati ovdje.

prof. dr. sc. Vesna Mikić i prof. dr. sc. Idis Turato
koordinatori kolegija RAP3 – Arhitektura ak. god. 2021/2022
 
Mentori
izv. prof. Saša Begović
prof. Tin Sven Franić
prof. Miroslav Geng
izv. prof. dr. sc. Krunoslav Ivanišin
doc. dr. sc. Alan Kostrenčić
prof. mr. sc. Boris Koružnjak
prof. dr. sc. Vesna Mikić
izv. prof. Lovorka Prpić
prof. Goran Rako
prof. mr. sc. Sonja Tadej
prof. dr. sc. Idis Turato
prof. dr. sc. Dina Vulin Ileković
asist. Andrea Čeko
asist. Maja Tomaško

Slika
Alexandra Arènes, spekulativna karta-crtež na naslovnici knjige Critical Zones, 2020.

Karta