VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Karta

Maketarnica

Maketarnica Arhitektonskog fakulteta je otvorena u ožujku 2010. godine i kao jedan novi radni prostor je značajno podigla kvalitetu nastavnih aktivnosti. Po prvi put nakon dugog niza godina na Arhitektonskom fakultetu studenti imaju prostor i infrastrukturnu podršku za materijaliziranje ideja nastalih u sklopu studija. 

Izrada modela je bitna u svim fazama rada na projektu, od početnih istraživanja terena i postojećeg stanja, preko prvih prostornih skica, pa sve do krajnjih prezentacijskih modela. Modeli su bitan alat za razvoj ideja, provjeru i donošenje odluka. Isto tako modeli su bitan izraz autorstva i jedan od relevantnih prikaza kojim se prenosi ideja prostornog rješenja. Maketarnica je infrastruktura koja pomaže prilikom toga rada.

Od samog početka studija, maketa se studentima javlja kao jedan od bitnih oblika razrade i prezentacije projekta. Studenti prvoga semestra prolaze kratke vježbe u sklopu nastave projektiranja preko kojih se upoznaju sa osnovnim alatima i tehnikama za izradu arhitektonskih modela. Kroz prvu godinu to su mahom jednostavni konceptualni modeli izrađeni od ljepenke, pjenastih ploča i stiropora u skladu sa zadacima istraživanja prostora koji se uglavnom provode na prvoj godini.

Kroz studij se rafinira izrada modela vezano uz razne faze studija. Urbanistički modeli naselja, šire situacije, prikazi terena, planovi masa/volumena, razvojni radni modeli, detaljni prostorni modeli, strukturalni konstrukcijski modeli, detalji interijera, prezentacijski modeli; različiti tipovi modela s kojima će se student susresti kroz faze studija. Vezani uz tipove modela su i razni tipovi prikaza: volumeni od stiropora, raznih drvenih ili plastičnih materijala; prikazi terena kroz slojnice, presjeka, plohe; radni modeli su složeniji uz veću primjenu tehnologija digitalne fabrikacije, koristeći laserski rezač i slične alate. Kako se nastavlja studij veće je promišljanje u izradi modela; materijali, način izrade i obrade trebaju vjernije prikazati ideju koja se želi prezentirati projektom. Tako se javlja korištenje raznih plastičnih materijala (akril, pjenasti pvc, pvc folije), korištenje izlivenih materijala (gips, beton, akristal), metala (limovi), te korištenja raznih obrada materijala sve u svrhu vjernije prezentacije projektne ideje.

U sklopu maketarnice se od samog početka radi na razvoju i primjeni tehnika vezanih uz digitalnu fabrikaciju. Time se omogućuje prenošenje formi sa računala direktno na razne materijale uz odgovarajuću pripremu, specifičnost alata i materijala. Zasada se taj dio opreme sastoji od laserskog rezača i 3-osne CNC glodalice, a u planu je proširenje toga dijela infrastrukture.