VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Radovi u tijeku 3 | Malo rimsko kazalište | Emil Jurcan
Aktualnost

Radovi u tijeku 3 | Malo rimsko kazalište | Emil Jurcan

21. ožujka 2022.

četvrtak, 24. ožujak 2022. u 18.15 sati, online

snimka predavanja: Radovi u tijeku 3 | Malo rimsko kazalište | Emil Jurcan - YouTube

'Danas su te građevine ruševine, mjesta arheologije, a zadatak rekonstrukcije je da se pokuša rekonstruirati upravo konceptualni karakter nekadašnje građevine kako bi se mogla pojmiti njena osnovna karakteristika... Ono što smo u principu radili kao projektanti gotovo četiri godine, zajedno sa statičarem Markom Martinčićem mlađim, je da smo razvijali čelični rešetkasti konstruktivni sistem koji je dovoljno prilagodljiv da skoro svakih metar mijenja svoju fizionomiju i prilagođava se terenu i kontekstu, a istovremeno dovoljno sistematičan da omogući razvoj savršene vitruvijanske geometrije tribina. To mi se čini jedna vrlo korisna pouka u arhitekturi, da između savršenih koncepata i prljave realnosti stoji najvažniji sloj arhitekture – onaj tektonski koji povezuje, koji se prilagođava, bez kojeg se ni jedna platonska apstrakcija ne bi mogla povezati sa zemljom.'

Emil Jurcan (Pula, 1981) diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2007. godine. Za vrijeme studija suosnivač je aktivističke grupe Temp djelujući na lokacijama napuštenih gradskih prostora Ljubljane. 2012. godine sudjeluje na 13. Venecijanskom bijenalu s Pulskom grupom, koja se bavi promišljanjem i planiranjem grada kroz niz alternativnih inicijativa kao reakcija na sveopću privatizaciju javnog prostora.  Kao član inženjerske zadruge za projektiranje, urbanizam i oblikovanje Praksa radi na arhitektonskim natječajima, realizacijama, konzervatorskim studijama i rekonstrukcijama, za koje dobiva nekoliko strukovnih nagrada. Od 2015. godine predsjednik je Društva arhitekata Istre, a 2017. godine izabran je za predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata. Zanimajući se za društvenost arhitektonskog djelovanja, autor je niza članaka o teoriji, kritičkoj misli i društvenim pitanjima arhitekture i zajedno s Lukom Skansijem urednik je biblioteke DOBROLET o arhitektonskoj teoriji i kritici.  Povezujući svoj aktivistički angažman i rad unutar institucionalnog okvira, realizira više izložbi, festivala i predavanja kao kustos i organizator, a urednik je i nekoliko zbornika. Trenutno radi na doktoratu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.

'Radovi u tijeku' zajednički je naziv niza predavanja na temu jednog arhitektonskog projekta u fazi gradnje. Ciklus je zamišljen kao otvorena forma autorskih predstavljanja projekata koji tipološki i programski nisu ujednačeni, već se predavanja temelje na prostornoj praksi pozvanih autora. U središte pozornosti ovog serijala postavljen je intenzivni, nestalni, fragilni, nesigurni, hektični, nepredvidivi proces građenja. Jedinstveno iskustvo fizičkog oprostorenja apstraktnog nacrta i prostorni potencijal materijalizacije projekta, čini ovo razdoblje intrigantnim, vrijednim pažnje i dubljeg uvida. Ciklus će se odvijati na hrvatskom jeziku i prijenos uživo moći će se pratiti preko online platforme zoom. Razgovor s autorom nakon predavanja otvoren je za sve zainteresirane.

Karta