Veteranski centar u Daruvaru
Stručni rad
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru
Veteranski centar u Daruvaru

Veteranski centar u Daruvaru

Vesna  Mikić Sanja  Filep Autori: Vesna Mikić, Sanja FilepSuradnici: Josip Galić, Marcela Ostroški, Vana Pavlić, Mirna Javorović Pehar, dia; Pero Českić, dia; Boris Soldo, dia; Josip Brcković, dia; Tomislav Pelin, dipl.ing.stroj.
Status: idejni projekt, natječajni radNamjena: javna namjena, stalni i privremeni boravak, zdravstveni turizamBruto površina: 7505 m²Projektirano: 2015
Zgrada Veteranskog centra u Daruvaru smješteno je zemljištu na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji i ta prednost se maksimalno potencira kroz atrijsku koncepciju zgrade,otvaranjem partera prema šumi i direktnim pješačkim povezivanjem na staze. Mikro urbanizam atrija osigurava povezivanje sadržaja i preglednost, kao i intimu vanjskih prostora koji nastaju unutar volumena i kroz natkrivene vanjske površine u južnom dijelu zgrade. Forma kuće je maksimalno pojednostavljena: pravokutni „prsten“ koji je pozicionira na mjesto sadašnjeg igrališta, a kako bi se maksimalno sačuvala postojeća šuma.

Pristup zgradi je sa zapadne strane. Tlocrt je oblikovan prstenasto sa jednom poprečnom lamelom. Sadržaji Veteranskog centra organizirani su u jednoj polu-ukopanoj i prizemnoj etaži i dva kata iznad. U prizemlju sa zapadne strane smješten je ulaz u zgradu sa ulaznim hallom koji je u potpunosti transparentan prema atriju, u kojeg se izlazi te se preko njega povezuje sa blagovaoničkim dijelom. U prizemlju su smješteni I svi ostali sadržaji koj korisnici kuće koriste u zajedničkom ili individualnom programu.

Zona prvog i drugog kata sastoji se od četiri krila sa smještajnim jedinicama. Smještajne jedinice projektirane su u programskim dimenzijama, sa lođama koje formiraju pročelje oblikovano drvenim brisolejima. Horizontalni drveni brisoleji osiguravaju smještajnim jedinicama vizualni zaklon od vanjskih pogleda, a isto tako korisnicima iz smještajnih jedinica osiguravaju nesmetan pogled prema van. Taj element pročelja - drveni „plašt“, kojim dominiraju horizontale, kako bi se vizualno smanjila realna dimenzija građevine je artificijelna interpretacija šume i njene promjenjive „propusnosti“ (gustoće) s obzirom na godišnja doba.
Karta