Polivalentni paviljon u novozagrebačkom naselju Travno
Studentski rad

Polivalentni paviljon u novozagrebačkom naselju Travno

Tehnički studio koncipiran je kao simulacija rada u stvarnom arhitektonskom uredu s naglaskom na integralni pristup projektiranju. Studenti u timovima rade na projektu polivalentnog prostora koji svojim rješenjima omogućuje unaprijed neodređeni, varijabilni sadržaj. Parcela se nalazi unutar prepoznatljive urbane strukture Novog Zagreba. Tema istraživanja polivalentnog paviljona tehničke su mogućnosti fleksibilnosti prostora namijenjenog promjenjivom sadržaju, koje se očituju kroz niz oblikovnih i tehničkih rješenja na razini primarne konstrukcije, tehnološke opremljenosti i instalacijskih sustava. Pri razradi projekta od ideje do izvedbenih nacrta i detalja izvedbe (arhitektonski projekt, projekt fizike zgrade, projekt nosive konstrukcija i projekt instalacija zgrade), posebna se pozornost posvećuje prostorno tehničkim zahtjevima kao što su: redukcija površine bez prostornih barijera s mogućnošću provedbe promjenjivog sadržaja i daljnje prenamjene prostora, sinergija programa i konstrukcije te čitljivost konstrukcije u gotovoj formi, racionalnost konstrukcije, optimiziranje orijentacije i primjena tehničkih rješenja prirodnih sustava, rješavanje ovojnice zgrade s obzirom na logičan izbor materijala u odnosu na toplinu, vlažnost i aktivnu zaštitu od sunca, te optimalno rješenje detalja izvedbe.
Karta