Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska
Stručni rad
Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska
Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska
Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska
Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska
Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska

Centar za sprečavanje i proučavanje prirodnih katastrofa, Istanbul, Turska

Goran Rako Autor: Goran Rako
Status: natječajni rad
Kontekst u kojem će biti smješten istanbulski Centar za sprječavanje i proučavanje prirodnih katastrofa (Disaster Prevention and Education Centre), za razliku od mnogih nevjerojatnih mjesta u gradu Istanbulu, nije vrijedan prevelikog uvažavanja. Zato se ne mučimo s nepotrebnim uklapanjem u okolinu. Umjesto ‘natjecanja’ s velikim i arhitektonski neartikuliranim građevinama kojima je okruženo mjesto za gradnju, biramo ‘ignoriranje’. Zatim formiramo novi mikrosvijet, podjednako tradicionalan i suvremen.

Među visokim zgradama, gradimo prizemnicu. Uspostavljamo nova/stara pravila te predlažemo prostor u kojem će posjetitelji i zaposlenici imati komadić drugačijeg, boljeg svemira. Nov urbani element u stvari je vrlo star, te stoljećima potvrđivana vrijednost tradicionalne lokalne arhitekture. Kako Centar ne bi bio neuočljiv dok ne dođemo u njegovu neposrednu blizinu, u jednom jezeru vrta postavljamo vodoskok koji ga već izdaleka čini posebnim i prepoznatljivim. Vrt formira komunikacija duljine atletske staze koja ga okružuje. Na njoj se ritmički izmjenjuju pojedini specifični prostori: oni koji trebaju više mira za učenike po vanjskom rubu, a oni drugi na unutarnjem, uz park. Ovaj je prostor istovremeno park, vrt i oaza, dvorište i igralište za djecu i odrasle, hladovina ispod krošanja stabala, zatim voda u jezeru, ribe, vodoskok. Park je hol za lijepog vremena, a u Istanbulu je to veći dio godine. Učionice su različite, ovisno o programu koji se u njima održava. Iznad svake jedinice nalazi se kupola, još jedan tradicionalni, a ujedno i suvremeni element iskorišten za postavu sunčevih kolektora na osunčanoj strani. Vanjski rub kuće zaštićen je staklenim brisolejima, a potreban mrak osigurava se sustavom zavjesa s vodilicama na stropu. S unutarnje strane je nadstrešnica koja smanjuje preveliki upad zraka sunca. U istu svrhu služe i stabla koja će biti posebno gusto posađena na sjevernom rubu parka.

Konstrukcija su čelični stupovi koji prate crtu pročelja i nose čelični roštilj, a sve to vrlo low-tech. Zgrada će koristiti sve moguće dostupne sustave održivosti, i mi vjerujemo u njezinu pionirsku ulogu na tom području.
Karta