House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec
House R, Kupinečki Kraljevec

House R, Kupinečki Kraljevec

Rene Lisac Autor: Rene Lisac
House R is a project for a family house in Kupinečki Kraljevac, on the first slopes of Vukomeričke gorice. 40 m plot with a long street line goes down in a mild acclivity towards west, opening from the very top of the plot quality view towards Žumberačko gorje (northwest) and towards Medvednica (north-northeast). The basic and specific goals which are established for projecting are: 1. contemporary and unique shaping of the volume, 2. supporting the low energy standard of the house, 3. unobtrusive and restrained shaping from the street facade, 4. opening to most quality views and 5. dynamic and open spaces in the interior. The house is positioned in the northeast corner of the plot and is a three-story (embedded basement, ground floor and first floor). The 333 m2 situate five rooms, two bedrooms, kitchen, dining room, living room and basement.
The volume of the house is pentagonal, with broken layout of square shape, with the intention to orient the maximum of the facade surfaces towards the movement of the Sun. The roof plane is also broken into three askew roof planes, oriented around the central triangular plane of the flat roof in order to enable the object to simultaneously follow the terrain line and open the gable toward the street side. The central roofed indented greenhouse, with its trapezoidal shape on the south facade catches maximum of winter sun rays and introduces them to the center of the house, while the perpendicular summer sun rays remain kept outside its volume with an overhang. The fairly closed northern facade, with its narrow, vertical and sometimes sidewise apertures eludes the views of the neighbors as well as the cold winter influence, while the remaining four facades, following the movement of the sun, open in a row of various and quality views, from Medvednica, the great garden on the southern side of the object to the forested valleys on the southwest and the view towards Žumberačko gorje.

With the compactness of shapes and its solar orientation, the low energy standard is secured by quality insulation and systems such as heat pumps and solar collectors for PTV. The inner spaces are connected without corridors, with assimilation of the entrance halls with the living and dining spaces, as well as with two verticals of the two-story space. The spiral communication of the staircase and the gallery wraps the entrance hall and links the private premises located in the east part of the house, while the two-story space for dining before the great glass wall is linked only visually with the reading gallery positioned right above it.

In order to also accomplish to the biggest extent possible the specifically set goals, in conjunction with the requests that are usual for designing practice, and at the same time in order to preserve the integrity of shaping within the project's framework, the designing process was greatly assisted by computer technologies of 3D modelling and visualization. The computer assisted architectonic design reflected on three levels: spatial shaping, constructive and in terms of climate aspects. The quality relation of the external shaping and internal spatial characteristics of that complex broken volume had been continually checked through a series of 3D models, from conceptual – in the program SketchUP, through the Rhinoceros program, and all the way to the detailed design model in the program ArchiCAD. The precise modeling enabled check up of three dimensional constructive details, particularly present in the junctures of the floor with the three-fold beveled roof. The simulation of the sun movement towards which the dimensions of the indented greenhouse were shaped, proved to be correct both through the conceptual design and present day's usage.
Karta