Predavanje „An Architectonic Instrument: Between Order and Orderlessness”, 26.6. u 19
Aktualnost

Predavanje „An Architectonic Instrument: Between Order and Orderlessness”, 26.6. u 19

20. June 2018.

Pozivamo vas na predavanje Mihye An, autorice knjige "Atlas of Fantastic Infrastructures: an intimate look at media architecture ", koje će se održati na Arhitektonskom fakultetu 26.6. u 19 sati u predavaonici 221.

Predavanje istražuje široko područje između transcendentalnog reda i nereda, te uključuje arhitekturu kao protagonista koji teži „utemeljenosti“ i oscilira između dvaju pitanja i stanja. Arhitektura je pritom karakterizirana kao proaktivno biće, čija psiha putuje i posreduje između različitih dimenzija kao instrument. Ovisno o tome kako ga promatramo, takav instrument ostavlja neumitan trag, odnosno kontingentan i često kaotičan otisak u stvarnosti. Predavanje će objasniti ideju arhitektonske konstante, koja djeluje kao neodređen i pred-određen medijator između forme i tvari.

Da bi se mogao pratiti takav apstraktan tijek razmišljanja, najprije ćemo se osvrnuti da projekte koji ulaze u dijalog s informacijskim tehnologijama: tzv. medijske arhitekture. Vidjet ćemo različite načine na koje se arhitektonski instrument utjelovljuje, te oblike virtualnih dijaloga između podataka, arhitektonskih konstanti i pojedinačne artikulacije projekata. U drugom dijelu predavanja otvoreno ćemo diskutirati o tome u kojoj je mjeri digitalna arhitektonika doista istupa iz entropijskog poretka i smisleno odgovara na slučajnosti.

Mihye An je postdoktorandica na Katedri za CAAD pri ETH u Zürichu, gdje trenutno radi na istraživačkom projektu “Media Architecture: Architecture mediating Information Technology”, kojeg je okosnica teorija epistemološkog utemeljenja arhitekture i informacijske tehnologije. Doktorirala je s temom "Media Architecture and Categories of Spatialization”, u kojoj kategorizira digitalnu infrastrukturu temeljem arhitektonskih projekata, te analizira različite oblike fiktivnih odnosa digitalne i fizičke artikulacije arhitekture. 2016. godine je objavila knjigu temeljenu na disertaciji “Atlas of Fantastic Infrastructures: an intimate look at media architecture” (Birkhäuser, Applied Virtuality Book Series 9, Eds. Ludger Hovestadt and Vera Bühlmann). Mihye je prethodno završila master iz kulturne tehnologije i bachelor iz produkt dizajna, te je magistrirala u CAAD području na studiju arhitekture na ETH.

 

 

 

Karta